Ispred Ogledala: Bezobrazna odjeća u buticima

Ušli smo u kolovoz. Ili, kako se to kaže u narodu, u zadnji krug sniženja. I dalje je vruće kao u paklu, dežurni humorističari i komičari na društvenim mrežama natječu se tko će smisliti bolju i najmanje izlizanu foru o tome pa nas podsjećaju da zapamtimo ove vrućine da sljedeće godine opet ne budu nezapamćene.

Ovu sam „foru“ vidjela u barem tri različite verzije na fejsu u zadnjih tjedan dana i, kako nitko nije nikoga potpisao ni ispod jedne, pretpostavljam da seže negdje iz doba nadrealista.

U mnogim stvarima više nismo kreativni, kao što dokazuje ovaj primjer iznad. Često i na instagramu vidim kako neke od ovih popularnijih djevojaka s iks raje što ih prati prozivaju neke ljude i mole ih da, ako već kradu njihove riječi, barem napišu od koga su ih ukrale. Ali to onda ne bi bila krađa, valjda, a možda to te ljude uzbuđuje kao što piromane uzbuđuje vatra. Ili ih jednostavno nije briga. Komentirala sam nedavno kako se meni to s mojim riječima nikad nije dogodilo, u biti i da jeste ne znam kako bih saznala, jer ne šupam po nepoznatim profilima koje ne pratim i ne čitam im opise fotografija. A onda mi je prijateljica nekoliko dana poslije javila da je neka njezina poznanica iz srednje prekopirala doslovno jedan čitav moj tekst na svoj status, hladno. Pitala me šta da radi, ja sam se nasmijala i rekla joj da zanemari i pusti je da skuplja lajkove. Možda je to bilo sve od njene zadovoljštine tu noć.

Nismo više kreativni, čini mi se, pa nam je tako i kolovoz od svih stvari za koje može biti sinonim postao sinonim za zadnji krug sniženja. Okej, jasno mi je, ako ostaneš u gradu tijekom zadnjeg kruga pakla valjda te zidine i asfalt nemaju baš čime drugo počastiti osim bezobraznim spušanjem cijena u klimatiziranim šoping centrima. Samo, postoji jedan problem. Ta odjeća kojoj bezobrazno snize cijene definitivno nije bezobrazna. Majice, haljine, pa ponekad vrlo kreativno i suknje, itekako imaju svoj obraz. I maskaru. I konture. I naslage i naslage pudera.

Razmišljala sam o tome i ljutila se dugo na žene koje ulaze s ful mejkapom u kabine za isprobavanje pa kao da onim kragnama od košulja rade piling ili skidaju šminku viška s lica. Ne znam tko mi je tu gori, žene koje svoj obraz ostavljaju na odjeći ili oni koji takvu odjeću vraćaju na vješalice. Kolika razina ignoriranja mora postojati u svemu tome da prvo osoba koja je izljubila majicu iznutra crvenim karminom takvu majicu vrati, da onda prodavačica koja je umočila svoje prste u svu tu šminku tu majicu okači na vješalicu i da onda, na zadnjem krugu sniženja, netko taj isti komad odjeće KUPI samo zato što je bezobrazno snižen?

Zamislimo da smo u restoranu. Sve je predivno, na stolu su svijeće, večera je romantična, ne mora biti udvoje, čovjek može biti romantičan i sam sa sobom, na meniju ima pet a ne šezdesetpet jela što znači da je svako ukusno i sigurno lijepo spremljeno, ti naručiš tjesteninu s kozicama u bijelom vinu i s bosiljkom, piješ čašu nečega što vrlo vjerojatno pogrešno izgovaraš ali nema veze, svira neka lagana glazba, miriše zadnji krug sniženja (a.k.a. kolovoz) u zraku i vidiš kako konobar prilazi i stavlja pred tebe jelo koje si naručila. Zahvališ, uspraviš se, kreneš potražiti kozice u moru tjestenine i odjednom vidiš da je jelo već prožvakano. Svaka kozica pregrižena na pola, ono vrhnje i vino malo polizano s rezanaca i trag karmina suprotne nijanse od tvog maše ti s vilice. Odvratno, jelda? Vratila bi to jelo, jelda? Kakav bezobrazluk, jelda? Napravila bi scenu, jelda? Aha.

E sad mi reci, kako je to drukčije od čitave palete sjenila, ruževa, pudera i bronzera na košuljicama koje često platiš više od večere? Nikako.

Ne budi traljava. Ako već moraš ići u šoping našminkana do kosti, nemoj biti kao dežurni humorističari po fejsu. Budi kreativna. Ponesi kesu ili pitaj u Konzumu da ti posude. I lijepo kad uđeš u kabinu, stavi kesu na glavu (znam da imaš fiksator, tvoja šminka to može podnijeti!) i preko nje lijepo klizni majicu preko face. To ti govorim jer ja to tako radim kad pođem u svatove i nakon sat vremena šminkanja sjetim se da mi je haljina uz vrat. Doduše, ja našminkana ne isprobavam odjeću koja je ionako precijenjena i koju možda neću kupiti. Šminkanje je okej, svi to radimo. Isprobavanje i oblačenje odjeće koja nije tvoja i koju će netko htjeti kupiti kad ti vidiš da ti je uska, ružna, širi te u struku, jao fuj prljava, čekaj, je li ovo moj karmin, upsić, aj vratit ću ovu pa ću uzeti čistu, to nije okej. Budi kreativna. Ponesi kesu. Ili skini šminku.

Pod rizikom da te ovo malo zbuni životno, ipak ću ti reći, u ime svih nas koje smo se u nekom trenutku morale pomiriti s tim da u cijelom gradu ne postoji čista bijela košulja na prodaju. Kad isprobavaš odjeću po buticima, molimo te, neka nam ostane bezobrazna.

.

(Ogledalo duše)

Jelena Božić