Hercegovačka vila na Bijači osvojila nagradu American Architecture Prize

Studio Dva arhitekta Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića dobio je nagradu za arhitektonski dizajn za stambenu arhitekturu za imanje u Bijači, te nagradu za dizajn u agrikulturi za projekt vinarije kod Požege. Hrvatski arhitekti osvojili su American Architecture Prize za čak tri projekta, a među nagrađenim projektima je i obiteljsko imanje na Bijači.  

Prestižna nagrada dodjeljuje se u 41 kategoriji, u svakoj je nekoliko nagrađenih. Dodjeljuje se projektima i realizacijama arhitekture i interijera u cijelom svijetu. Treći nagrađeni je projekt Zračne luke Franjo Tuđman autora Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić koji je osvojio AAP u kategoriji Architectural Design/Transportation.

.

 

,

OBITELJSKO IMANJE BIJAČI

PUNI SLUŽBENI NAZIV OSTVARENJA: Obiteljsko imanje u Bijači
LOKACIJA: (cjelovita adresa) Bijača, BiH
INVESTITOR: privatni
AUTORI: Tomislav Ćurković / Zoran Zidarić
SURADNICI: Cvjetka Peronja, d.i.a.
PROJEKTNA TVRTKA: DVA ARHITEKTA d.o.o.
GODINA PROJEKTIRANJA: 2007.
GODINA DOVRŠETKA GRADNJE: 2011.
POVRŠINA LOKACIJE: 35 000 m2
UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA: 950 m2
FOTOGRAF: Robert Leš

 

 

Kompleks obiteljskog imanja na Bijači prostire se na jednom od zapadno-hercegovačkih brežuljaka, obuhvaćajući približno 35.000 m2 površine. Program je objedinjavao brojne sadržaje – obiteljska kuća za vlasnike, kuća za goste, gospodarske građevine, kuća upravitelja (domara), voćnjak, povrtnjak, vinograd, te brojni športski i rekreacijski tereni s popratnim sadržajima. Tema matrice raštrkanih sela okolice inspiracija je za kompoziciju koju čini niz zasebnih volumena različitih sadržaja.

.

 

,

Sve jedinice kompozicije pažljivo su pozicionirane tako da je omogućen pogled na točke fokusa po želji investitora. Na najvišoj i najudaljenijoj točki nalaze se tri građevine čija funkcija primarno traži najbolju vizuru. (Glavna) kuća vlasnika je stoga u potpunosti fokusirana svojom dužom stranom na jugozapad.

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Facebook
Follow by Email
INSTAGRAM
Google+
http://www.bibermint.com/hercegovacka-vila-na-bijaci-osvojila-nagradu-american-architecture-prize/
RSS

M. M.