Gogoljev Revizor prva ovosezonska premijera u Komediji

Nakon spektakularnog otvorenja 67. sezone zagrebačko Kazalište Komedija predstavlja prvu ovogodišnju premijeru! U Zagreb 20. listopada 2017. godine stiže Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, zasigurno jedne od najpoznatijih i najboljih svjetskih društvenih komedija. Odlična glumačka postava pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine najava su još jednog odličnog ostvarenja i još jedne hit predstave kultnog zagrebačkog kazališta.

Predstava Revizor se bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije. Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi je tema koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. Damir Lončar zaigrat će ulogu upravitelja grada, dok će Dubravka Ostojić igrati njegovu ženu. Nina Kaić Madić i Ana Magud pojavit će se u ulozi njihove kćeri Marije, Davor Svedružić kao školski nadzornik, Goran Malus u ulozi suca, Ivica Zadro kao kurator dobrotvornih ustanova, Igor Mešin kao upravitelj poštanske stanice dok će Saša Buneta biti mjesni vlastelin, isto kao i Vanja Ćirić. Filip Juričić zaigrat će jednu od glavnih uloga – revizora Hlestakova iz Sankt Peterburga, a u ulozi njegovog sluge zaigrat će Ivan Magud. Tu su još i Ljubo Zečević , Dražen Bratulić te Marija Borić kao gostioničarka. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić dok je kostimografkinja Marita Ćopo. Autor glazbe je Mate Matišić, a Rajko Pavlić je odgovoran za scenski pokret.

.

.

Ideja komedije sadržana je u jednoj izjavi samog Gogolja: “U Revizoru sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati.” Radnja se događa se u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora koji je slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava. Korupcija, mito, zloporaba položaja i moći sinonim su ne samo nekadašnjeg nego i našega doba.

Tekst je preveo Zlatko Crnković, a za dramaturšku obradu zaslužan je sam redatelj, Dražen Ferenčina.

.

.

Poznato je da Gogolj nije bio zadovoljan praizvedbom svog Revizora i vrlo je oštro kritizirao grozne perike, klaunovsku odjeću i grubo karikiranje u koje su zapali glumci. Stoga je i napisao „Upozorenje onima koji bi htjeli odigrati Revizora kako treba“. “Kao i svakom drugom dobrom komadu i Revizoru se može pristupiti na razne načine. Mi smo pokušali zadržati živahnost vodvilja, a s druge strane da to ostane ozbiljan komad. Nema tu pravila. Svaka predstava je nova i svaki put je drugačije. Nekad predstava nastane iz jedne rečenice, nekad iz neke slike ili odsviranog tona. Razni su putevi  da se iz sveopćeg kaosa pokuša organizirati smisao i da se imaginarni unutrašnji svijet pretvori u vanjski opipljiv i živ. Ne volim se uvijek isto redateljski potpisati i mislim da, na neki način, redatelj mijenja identitet sa svakom predstavom“, dodao je Dražen Ferenčina koji će svoje novo redateljsko djelo predstaviti već idućeg tjedna.

Ulaznice za predstave Kazališta Komedija se mogu osigurati putem sustava www.ulaznice.hr, na službenim prodajnim mjestima – blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave.

 

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Facebook
Follow by Email
INSTAGRAM
Google+
http://www.bibermint.com/gogoljev-revizor-prva-ovosezonska-premijera-u-komediji/
RSS

G. P.