Dobrobiti matcha čaja

by / 05/12/2017 Zdravi & fit No Comments

Šalica matcha zelenog čaja ubrzava metabolizam i potiče izgaranje kalorija. Mnoge studije pokazuju da ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu. Za razliku od normalnog zelenog čaja koji može odstajati pripremljen, matcha čaj mora uvijek biti svježe pripremljen.

Matcha je japanski fini, smrvljeni čaj u prahu. Radi se o zelenom čaju koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, ima intezivnu zelenu boju, okusom je lagan i pomalo gorak. Sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E. Listići za preradu matcha čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i na kraju u kamenom mlinu drobe u fini prah. Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom je finom prahu riječ.

.

.

Pakira se u vakuum doze koje se nakon prvog otvaranja pohranjuju u hladnjak ili zamrzivač kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.

Originalna matcha proizvodi se isključivo u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji (nedaleko Kyota). Otac matche je Sen no Rikyu, veliki japanski majstor čaja koji je u svojim pričama opisao kako se matcha priprema i ispija.

Poseban postupak pripreme

Priprema matche je slijedeća: 1-2 grama praha matche se stavi u matcha šalicu te se prelije vodom od 60 stupnjeva. Čaj se miješa bambusovom metlicom (Cha-sen) dok se ne napravi pjena. Što je čvršća pjena, to je bolji čaj.

.

.

Preporučuje se piti najviše dvije šalice matcha zelenog čaja na dan. Prekoračite li dozu, zbog većih količina kofeina nego što ga sadrži kava riskirate glavobolje, nesanicu, proljev ili zatvor te češće žgaravice.

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Facebook
Follow by Email
INSTAGRAM
Google+
http://www.bibermint.com/dobrobiti-matcha-caja/
RSS

M. M.