Mihano Momosa AW 2020

by / 23/01/2020 Izdvojeno, Moda, Vijesti No Comments

Postoji dar, koji nikada ne možemo pokloniti, niti dati drugome, dar koji možemo pokloniti samo sebi, a to je sloboda. Nameće se pitanje, šta um može kada je oslobođen stega? Kolekcija pred vama upravo je izraz oslobađanja, rasterećenja od očekivanja, prošlosti i budućnosti; inspirirana pionirskim duhom velikih žena, koje su vođene strašću i žeđu za avanturom.

Mihano Momosa se upušta u vlastitu avanturu.  “Nema granica, samo horizonti – samo sloboda.”– kao što je Amelia Earhart rekla, početna je točka ovog umjetničkog eksperimenta.

.

.

Sloboda pokreta je prvi uočljiv aspekt ove kolekcije, svaki komad skrojen je da omogući maksimum komfora. Besprijekorni krojevi daju izvrsnu estetiku udobnosti. Time dramatično veliki rukavi i mašne, spretno krojeni da daju jasnu siluetu, ne oduzimaju na udobnosti.

.

.

Oversize blazeri i jednostavne haljine, ukrašeni su ručno rađenim cvjetovima, simbolima nezaustavljivog rasta. Izbor boja je spontan, čist izraz živahnosti duha. Isti standard je primjenjen i kod izbora materijala, tako da je ta živahnost vidljiva na brokatu, tilu, perju i žoržetu.

.

.

Sam dizajn seta predstavlja svakodnevnicu i zadatke koji su nam dati, koje nismo obavezno i tražili, ali definiraju našu ulogu u društvu, i nosi poruku: da možemo izaći iz okvira uloge koje su nam date i osloboditi se tereta koji nosimo kako bismo u potpunosti prihvatili sami sebe. Imajući to na umu, odlučili smo da fotografije ne obrađujemo i ne retuširamo. Zato što živjeti slobodno, znači birati slobodu, svakog dana.

.

.

Credits:

Creative director Mihailo Anušić

Art director: Adem Grljević

Photography: Mihailo Anušić & Adem Grljević

Model: Ines Ćulibrk

Make up: Zlata Blagojević

Hair: Aleksandar Gligiorievski

PR: Ana Šegina, Slađana Radanović

M. M.