Zašto biste trebali piti sok od celera

Ne možemo reći da je sok od celera najukusniji napitak kojeg ćete probati ali se isplati ako želite biti zdravi. Celer je odličan izvor vitamina K i C, kalija, folne kiseline i vlakana. On također sadrži molibden, mangan, vitamine B1, B2, B6, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i triptofan.

“Sok od celera je zdrav jer je sama biljka zdrava”, jednostavno je objasnila popularnost ovog napitka Amy Shapiro, osnivač Real Nutrition te navela zašto biste ga trebali piti svakog dana.

.

.

Hidratizira: Celer se uglavnom sastoji od vode pa ga pretvorite u napitak i uživajte u svim nutrijentima koje nudi. 

Osvježava dah: Grickanje celera može ukloniti neugodan dah iz ustiju. Njegova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i tako uklanja zadah. 

Pomaže pri mršavljenju: Vlakna i voda (83 posto vode) su ono od čega se uglavnom celer sastoji. Energetska vrijednost 100 grama celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Stabljika celera se često konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. 

Izvrstan diuretik: Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimulira proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprječava nastanak kamenca. 

Olakšava bol u zglobovima: Celer je preporučljiv osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protuupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju oteklina i boli oko zglobova, a oslobodit će vas i grčeva u mišićima. 

Smanjuje rizik od nastanka raka: Celer je odličan izvor antioksidanta koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i rizik od nastanka kancerogenih stanica. Celer sadrži apigenin i luteolin. To su flavonoidi za koje su istraživanja pokazala da sudjeluju u prevenciji širenja stanica raka.

Ublažava upalu: Celer ima protuupalno djelovanje i smanjuje razinu prostaglandina, kemijskih spojeva koji povećavaju rizik od nastanka kronične upale. Ovaj sok vam može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa, kao i drugih kroničnih upalnih bolesti.

Osim poznatih antioksidanata poput C vitamina, celer sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja stanica, krvnih žila i unutarnjih organa. Posebno treba istaknuti vitamin K koji je bitan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih žila te stvaranje energije.

.

.

100 grama celera sadrži:

  • 0 g masti
  • 1 g proteina
  • 5 g vlakana
  • 5 mg vitamina K (33 % RDA)
  • 36 mg folne kiseline (9 % RDA)
  • 22 mg vitamina A (9 % RDA)
  • 263 mg kalija (8 % RDA)
  • 1 mg vitamina C (5 % RDA)
  • 40 mg kalcija (4 % RDA)
  • 0.08 mg vitamina B6 (4 % RDA)

.

Napomena: Celerov sok ne smiju uzimati trudnice zato što ima jako abortivno djelovanje! Uvijek birajte organski celer jer konvencionalno uzgojen celer spada među povrće najzagađenije pesticidima.

G. P.