Luo Han Guo zaslađivač – zdraviji čak i od stevije

by / 30/11/2018 Ljepota, Zdravi & fit No Comments

Nedavna istraživanja su otkrila novi tip zaslađivača koji je možda i jedan od najzdravijih na svijetu. Luo han guo je voće porijeklom iz južne Kine, poznatije i kao „voće monarha“. Kao i stevija, monk fruit je također prirodno sladilo s nula kalorija, a slađe je od šećera 200 do 400 puta. Potrebna je samo mrvica da zadovoljite svoju želju za slatkim.

Njegova slatkoća dolazi od glukozida koji je jako moćan antioksidans. Ova biljka raste u planinama južne Kine i sjevernog Tajlanda gdje je poznata pod nazivom Luo Han Guo i poznata je kao “voće dugovječnosti”. Ovo su voće uzgajali budistički svećenici još prije 800 godina, i po njima je voće dobilo ime.

.

.

Ovo redovničko voće  ima vrlo nizak glikemijski indeks  što ga čini sigurnim čak i za dijabetičare, a ima i nekoliko odličnih zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidansima. To je mali slatki plod koji je bogat antioksidantima i koji se koristio stoljećima u kineskoj medicini. Ima bezbroj potvrđenih zdravstvenih beneficija, poput smanjenja upale grla, kao i antikancerogene sastojke. Međutim, pošto je plod slađi do šećera za nevjerovatnih 200 puta, najčešće se koristi kao zaslađivač.

.

.

Postavlja se pitanje da li je ovo voće slično steviji, a odgovor je jednostavan: sličan je. Poput luo han guo voća, stevija je od šećera slađa 200 puta, ali se to ekstrahira iz lista, a ne voća. Iako se stevija dobija iz prirodnog izvora, pakovanja koje kupujemo u prodavnicama su prilično rafinirana. Stoga ukoliko pokušavate izbaciti rafinirani šećer, možda bi luo han guo bio bolja alternativa.

.

.

Za razliku od ostalih vrsta voća i izvora šećera, luo han guo šećer dobiva iz antioksidanata mogrosida, koji se drugačije probavljaju u tijelu nego prirodni šećeri. Zato, unatoč vrlo slatkom ukusu, ima nula kalorija i nikakav glikemijski indeks – što znači da ne utječe na nagli rast šećera u krvi kao ostali proizvodi.

Jedina “mana” ovog proizvoda je što ga je teško pronaći za kupovinu, no možete pokušati online.

M. M.