Ovo je najskuplji gin na svijetu – upoznajte Morus LXIV

by / 29/11/2018 Gastro, Lifestyle No Comments

Titula najskupljeg gina na svijetu pripala je ginu Morus LXIV. Ovo izuzetno rijetko piće na tržištu gina donosi nam britanski brend Jam Jar Gin i očekuje se da će ga prodavati Harvey Nicholas u Velikoj Britaniji.

Luksuzno piće se dobiva destiliranjem listova Mulberrey drveta (Morus Nigra) odnosno listova crnog duda, koje je visoko listopadno drvo poreklom iz jugozapadne Azije, a često se koristi u pripremi poslastica kao što su džemovi ili voćni sirupi. Potrebne su čak dvije godine da bi se od listova crnog duda spravio ovaj džin.

Svaki list se ručno bere i pojedinačno suši pre balansiranja i destilira se za dalju preradu. Zatim se ostavlja da otpusti sve ukuse prije nego što se pripremi za sazrijevanje i pakiranje. Gin se konačno sipa u ručno rađene porculanske tegle, koji su obložene i polirane dijamantno bijelom mat bojom. Bočica je kasnije upakirana u luksuznu kožnu futrolu.

.

.

 

Gin Morus LXIV ima jačinu od 64% ABV i cijenu od £4,000 odnosno $5,167 koliko košta boca od 700ml. Tržištu će biti ponuđena i manja verzija od 30ml po cijeni od £200 odnosno $258, za one koji bi da probaju ovaj gin, ali se ne usuđuju platiti previše.

Do sada je titulu najskupljeg, držao džin destilerije Cambridge Distillery, Watenshi koji je koštao £2,000.

M. M.