Knjiga “Designed by Apple in California” je idealan poklon za fanove Apple-a

by / 02/12/2016 Izdvojeno, Knjige No Comments

Apple je izdao dvije fotomonografije svojih proizvoda kao posvetu Steveu Jobsu i njegovoj viziji. Dizajnirao Apple iz Kalifornije je foto-presjek 20 godina Appleovih proizvoda, sadrži niz fotografija – od iMaca iz 1998. do Apple Pencila iz 2015.

Ukupno se 450 fotografija Andrewa Zuckermana može pronaći u ovoj svojevrsnoj monografiji, a osim fotografija proizvoda prikazuju se i određene faze procesa proizvodnje. I sama knjiga uglađenim dizajnom podsjeća na Apple proizvod. Knjiga je zamišljena kao uspomena na legendarnog osnivača i karizmatičnog šefa Applea Stevea Jobsa i njegovoj viziji.

.

designed-by-apple-in-california-1_0

.

„Od samog početka Steveova motivacija bila je da iskreno pokuša stvoriti nešto veliko za čovječanstvo. Ovom arhivom fotografija željeli smo na jednom mjestu prikupiti proizvode koje je naš tim dizajnirao kroz godine. Nadam se da će pripomoći razumijevanju kako su i zašto nastali, a usporedno da budu i izvor informacija studentima svih dizajnerskih pravaca“, izjavio je glavni Appleov dizajner Jony Ive, koji je u prologu knjige napisao ovo: „Ovo je knjiga o dizajnu, ali ne i o dizajnerskom timu ili razvoju proizvoda. Ovo je objektivni prikaz našeg rata, koji ujedno opisuje i kako radimo, naše vrijednosti, preokupacije, te naše ciljeve. Uvijek smo se nadali da će nas definirati prema onome što radimo, a ne ono što kažemo. Stremimo stvaranju proizvoda koji će se u konačnici činiti jednostavnima, smislenima i toliko primamljivima da jednostavno nema druge racionalne alternative.“

.

designed-by-apple-in-california-4

designed-by-apple-in-california-2

.

Kao i većina Appleovih proizvoda i Designed by Apple in California je ne baš jeftin  proizvod – manja knjiga (dimenzije 26 x 32 cm) stoji 199 američkih dolara, a nešto malo veća (33 x 41 cm) čak 299 dolara.

M. M.