Promocija knjige: Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame

Proteklog je vikenda u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci održana promocija knjige  ”Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame”, autorice Drage Daše Gajić.

Organizator promocije je Udruženje za kulturu, afirmaciju i savjetovanje ”KAS” Banja Luka. Tiskanje knjige ”Prve dame: uticajne Amerikanke – od Marthe Washington do Michelle Obame”  podržala je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini. O knjizi su govorili: Edward Gallagher, direktor Ureda Američke ambasade u Banjaluci, novinarka i urednica Vesna Iliktarević, Nikola Stupar (moderator) i autorica.

Gospodin Edward Gallagher je  naglasio značaj ove knjige kao podsjetnika na važan utjecaj prvih dama na politički, ekonomski i kulturni život Sjedinjenih Američkih Država. Vesna Iliktarević je istakla da domaćoj čitalačkoj publici ovom knjigom Daša Gajić približava jednu temu koja je važna za žensku istoriju, ali i za budućnost u kojoj će se uloga prve dame modificirati, a participiranje žena u politici i javnom životu biti sve direktnije.

.

knjiga-prve-dame1

.

Knjiga ”Prve dame: uticajne Amerikanke – od Marthe Washington do Michelle Obame” je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada u oblasti ženske povijesti i ženskog naslijeđa. Nastala je s ciljem objedinjavanja postojećih i novootkrivenih podataka o prvim damama, odnosno utjecajnim ženama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti Sjedinjenih Američkih Država, ali i sa ciljem da navedeni sadržaji budu dostupni domaćoj čitalačkoj publici. Knjiga obuhvata skraćene verzije biografija prvih dama SAD, od Marthe Washington do Michelle Obame.

Knjiga je strukturirana tako da sadrži podatke koji se odnose na djetinjstvo, obrazovanje, život prije braka i brak, a fokus je stavljen na period koji su ove žene provele u Bijeloj kući, odnosno njihove aktivnosti, programe, inicijative koje su provodile,  ali i period života nakon odlaska iz Bijele kuće. Nakon promocije u Banjaluci knjiga ”Prve dame: uticajne Amerikanke – od Marthe Washington do Michelle Obame” biće promovisana u Prijedoru i Gradišci. Primjerci knjige biće donirani gimnazijama u Republici Srpskoj.

M. M.